Standardowe składniki włoskiej pizzy to mozzarella, prosciutto, parmezan, sos pomidorowy i trufle. Choć na naszych półkach sklepowych można znaleźć polskie odpowiedniki tych specjałów, nic nie dorówna smakowi sosu pomidorowego wyprodukowanego w gorącym słońcu Włoch.
Autentyczne składniki pochodzące z Włoch lub od prawdziwych dostawców znacząco zmienią smak pizzy. Czasami wystarczy niewiele – w końcu Margherita to tylko mozzarella, sos pomidorowy i bazylia. Dlatego też należy używać wyłącznie świeżych składników wysokiej jakości. Prawdziwi koneserzy potrafią rozpoznać, czy składniki.
Prawdziwa włoska pizza poznań nie powinna być „zalewana” dodatkami, jak to często bywa. Zazwyczaj wystarczy sos pomidorowy, ser, mięso, owoce morza lub warzywa oraz przyprawy, takie jak rozmaryn czy bazylia. Dwuwierszowa lista składników nie miałaby nic wspólnego z oryginałem.
Oliwa z oliwek również może mieć wpływ na smak pizzy. Nie powinno być jej jednak zbyt dużo, ponieważ pizza mogłaby „pływać” Idealnie będzie, jeśli kupisz inną butelkę oliwy z oliwek specjalnie do pizzy i zdecydujesz, ile jej dodać.
DOBRY PIZZERMAN I CIASTO TO GWARANCJA SUKCESU
O tym, że pizza jest fantastyczna, decydują nie tylko składniki, ale także osoba, która je przygotowała. Ciasto powinno być nienagannie wyrobione i mieć odpowiednią grubość, co nie oznacza, że musi być cienkie jak papier.
W niektórych regionach Włoch spożywa się również grubszą pizzę, ale nie może być ona tak twarda jak twarda tarta. Fakt, że pizza została zrobiona ręcznie, wskazuje na ewentualne nieprawidłowości.
Wytrawny pizzerman wie, że podstawowy czas pieczenia pizzy to zaledwie kilka minut. Nie należy jej przypalać, ponieważ mogłoby to zaszkodzić pysznym składnikom i smakowi ciasta. Na przykład świeżą rukolę lub pomidorki koktajlowe można dodać do ciasta parmeńskiego zaraz po wyjęciu z pieca – muszą być świeże.
PIEC OPALANY DREWNEM TO GWARANCJA AUTENTYCZNOŚCI
Z kolei dzisiejsze profesjonalne piece zapewniają taką samą jakość smaku, jak tradycyjna włoska pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. To pewność, że z pizzy unosi się wyraźny zapach dobrze dobranego drewna.
Oczywiście, aby korzystać z tego pieca, trzeba mieć więcej doświadczenia niż wspomniany pizzerman – nie wystarczy po prostu przekręcić pokrętło. Ze względu na wyższą temperaturę pizza w takim piecu gotuje się szybciej i jest bardziej chrupiąca. Piec opalany drewnem to także hołd złożony dawnym tradycjom i ukłon w stronę pierwszego włoskiego pizzera.