Rusza 18. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która będzie trwać od czwartku aż do niedzieli w Poznaniu. Wydarzenie to jest okazją dla krajowych oraz międzynarodowych producentów specjałów regionalnych i alkoholi, aby pokazać swoje produkty. Dodatkowo, odbędzie się również rywalizacja o tytuł Polskiej Nalewki Roku.
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez organizatorów festiwalu, Jarmark Dobrego Smaku na Placu Kolegiackim będzie oferował stoiska różnych wystawców, zarówno z Polski, jak i z takich krajów jak Węgry, Hiszpania, Francja, Litwa czy kraje Bliskiego Wschodu. Organizatorzy zapewniają obecność stoisk winiarskich i browarniczych specjalizujących się w piwach rzemieślniczych, a także tradycyjnych poznańskich specjałów jak pyry z gzikiem czy szare kluchy. Dodać należy, że poszczególne stoiska zostały starannie wyselekcjonowane, tak aby każdy gość miał możliwość wybierania spośród różnorodnej oferty oraz miejsce do siedzenia i delektowania się zakupionymi produktami, przy akompaniamencie dobrej muzyki.
W czwartek o 12:00 na Placu Kolegiackim zobaczyć będzie można występy folklorystycznych zespołów z różnych zakątków świata – Peru, Japonii, Turcji, Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny oraz Polski. Wszyscy artyści przyjechali do Poznania na zaproszenie organizatorów Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Integracje.
Popołudnia i wieczory upłyną pod znakiem koncertów festiwalowego kwartetu Yes Chef! Band!, który będzie zachwycał publiczność jazzowymi standardami i przebojami muzyki rozrywkowej w swoich unikalnych aranżacjach.
Natomiast w sobotę ukaże nam się finał konkursu na Polską Nalewkę Roku, który odbędzie się już po raz szesnasty.
Otwarcie festiwalu nastąpi w czwartek o godzinie 12:00. W następne dni, stoiska będą dostępne dla zwiedzających od godz. 11 do późnych godzin wieczornych.
Nad tegoroczną edycją imprezy czuwają wspólnie Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku oraz Estrada Poznańska.