Piotr Przyłucki obejmuje stanowisko dyrektora w zoo w Poznaniu, zastępując oskarżoną o defraudację Ewę Zgrabczyńską

Od 15 lipca br. dyrekcję poznańskiego ogrodu zoologicznego przejął Piotr Przyłucki. Ten doświadczony specjalista ma w swoim dorobku zarówno pracę w hodowlach zwierząt, jak i różnych ogrodach zoologicznych, nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami.

Na oficjalnej stronie poznańskiego urzędu miasta możemy przeczytać, iż Przyłucki jest także naukowcem zainteresowanym tematyką utrzymania morskich ssaków w niewoli. Jego zainteresowania naukowe obejmują również zagadnienia żywienia zarówno zwierząt, jak i ludzi. Współpracował z wieloma ekspedycjami naukowymi na tereny koła podbiegunowego północnego, gdzie brał udział w oznaczaniu wielorybów i delfinów. Przyłucki służył również swoimi umiejętnościami jako weterynarz.

Jest on założycielem oraz prezesem organizacji edukacyjnej, której celem jest promowanie nauki o morskim świecie – morświnach, delfinach i wielorybach.

Ewa Zgrabczyńska, poprzednia dyrektorka, zgodziła się na publikację swoich danych oraz wizerunku. W marcu bieżącego roku padły na nią prokuratorskie zarzuty dotyczące defraudacji publicznych funduszy i majątku, a także manipulacji świadkami w celu uzyskania fałszywych zeznań.

Na podstawie zgłoszenia jednej osoby, Prokuratura Okręgowa w Poznaniu wszczęła śledztwo w sprawie nieprawidłowości w zoo. Materiał dowodowy składający się z zeznań świadków oraz ujawnionych dokumentów pozwolił na postawienie kobiecie zarzutów karnych.