W weekend mieszkańcy Poznania będą mieli okazję doświadczyć kulinarnej uczty. Targowiska na rynkach Bernardyńskim i Jeżyckim przekształcą się w obszerne strefy gastronomiczne. Oprócz możliwości degustacji, uczestnicy będą mieli dostęp do różnorodnych atrakcji, w tym koncertu dla dzieci i Targu Sztuk Pięknych. Nie zabraknie także rozrywek na placu Wielkopolskim.
Już w sobotę na rynku Bernardyńskim, w godzinach 10:00-13:00, odbędzie się Live Cooking. Jest to pokaz gotowania prowadzony przez finalistę programu MasterChef, Bartosza Nowaka. W trakcie wydarzenia, bazując na sezonowych produktach dostępnych na targowisku, Bartosz przygotuje różnorodne dania. Zwiedzający targowisko będą mogli obserwować mistrza kuchni podczas gotowania i potem degustować przygotowane potrawy w wydzielonej strefie chill-out. Więcej informacji można znaleźć na Facebooku.
Warto również odwiedzić plac Wielkopolski tego dnia. W ramach cyklu „Malowanie na straganie” dzieci i ich rodzice będą miały okazję poznać historię tego miejsca oraz jego unikalny charakter. Targowisko będzie otwarte od godziny 10:00.
Niedziela zapowiada się równie interesująco na rynku Jeżyckim. O godzinie 11:00 rozpocznie się tam Food Truck Party, czyli spotkanie promotorów street foodu i zdrowej żywności. Na przystrojonym targowisku (z stolikami, leżakami i pufami) mieszkańcy będą mieli okazję skorzystać z różnorodnej oferty kulinarnej, ciesząc się muzyką w tle. Kucharze zadbają o podniebienia gości, serwując im wyjątkowe specjały na świeżym powietrzu.
W południe rozpocznie się koncert dla dzieci „Poznajemy to, co jemy” przygotowany i wykonany przez popularny zespół muzyczny dla dzieci, Centrum Uśmiechu. To będzie niezwykłe święto kulinarnych doznań i muzyki dla najmłodszych.